Els gelats com a alternativa a la producció làctia de l´Alt Urgell i la Cerdanya

Els gelats com a alternativa a la producció làctia de l´Alt Urgell i la Cerdanya

Els gelats s’estan convertint en la nova alternativa a la producció de derivats làctics a l’Alt Urgell i la Cerdanya. Un emprenedor francès, Stephane Orsoni, fincat a Bellver de Cerdanya, ha importat la idea del seu país d’origen on molts productors de llet, a més de fer formatges o iogurts, han començat a aprofitar el producte de les seves explotacions per a fer gelats. Els gelats es fabriquen a la vora de les granges, en zones rurals i es venen directament al públic. Aquesta és la filosofia de Pyreneum. Osorni afirma que “a Bellver tinc llet i nata de primera qualitat, estem en una zona turística amb molts restaurants i no estem lluny de les zones turístiques del país”.

“La base del gelat és llet i nata fresca, amb això fem la crema de gelat, i el gelats de diferents gustos amb productes de qualitat i de la Cerdanya”, diu Orsoni. Pyreneum té el que ell anomena “especialitats de Cerdanya”, gelats amb productes del territori, entre els que hi ha “la crema de gelat, amb llet i nata fresca del Cadí, crema de iogurt, amb iogurt de Llívia, una crema de mató i mel, amb mató i mel de Cerdanya, el de nata fresca, que no és més que nata, i el vinagre de xarop d’avet, típic del Pirineu”.

En total, Orsoni prepara una quarantena de varietats diferents entre els que es troben els típics de xocolata, vainilla o fruites, i altres més especials com mojito, pesto o altres gelats salats per acompanyar plats i no per menjar de postres. Orsoni insisteix que utilitzen només productes naturals i les maduracions es fan a la pasteuritzadora.

Per fer gelat, cal una màquina pasteuritzadora, que augmenta la temperatura de la llet, no només per raons bacteriològiques, si no també per poder fer maduracions amb diferents gustos. La mescla entra a la mantecadora que la transforma en gelat, baixa la temperatura de la pasta a quatre sota zero i afegeix una part d’aire. Orsoni explica que “els nostres gelats conten de un 15% a un 35% d’aire, en gelats industrials pot arribar al 90%”. Després d’aquest procés, el gelat ja està fet i només ha de passar a una càmera frigorífica que baixa la temperatura a 24 graus.

Durant l’hivern a Pyreneum hi treballa Orsoni sol, en temporada d’estiu arriben a ser tres persones que fan diferents torns. Osorni manifesta que “no fem gelats en estoc durant l’hivern, sinó que fem fabricació diari durant tot l’estiu, els procés és llarg i a l’estiu fem moltes hores”. Els gelats Pyreneum es poden trobar directament a Bellver, als restaurants del Pirineu, i durant la temporada d’estiu obre una botiga a la plaça de la vila de Gràcia, a Barcelona.

http://www.regio7.cat/cerdanya-alt-urgell/2014/03/18/gelats-alternativa-produccio-lactia-lalt/261446.html

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.