Stephane Orsoni: “Un producte és la terra i la persona que la treballa”

Stephane Orsoni: “Un producte és la terra i la persona que la treballa”

L’Stephane Orsoni és un artesà gelater internacional. Fill de Còrsega, ha viatjat per mig món i s’ha instal·lat a Bellver de Cerdanya des d’on ha creat la marca de gelats Pyreneum (http://pyreneum.cat/) que l’ha donat a conéixer com un dels grans gelaters artesans de Catalunya. Té una botiga a la plaça de la vila de Gràcia, una botiga al centre de Bellver i serveix a restaurants de tot el país. El seu referent és la pagesia, tal i com explica en aquesta entrevista a VIURE ALS PIRINEUS.

Ho relatava la periodista Laura Font en aquestes mateixes pàgines l’any2013. Us vau decidir a fer-vos artesà gelater als Alps on ja fa molts anys que existeix aquesta professió. Com va sorgir la iniciativa? No únicament als Alps. En molts llocs de França he vist com els pagesos fan gelats a partir de la llet de les seves granges. Al final, el gelat és un producte làctic encara que, sovint, la producció industrial ens fa oblidar l’origen del producte. En els Alps francesos i suïssos hi ha marques de gelats que reivindiquen i comuniquen l’origen de la llet local. Amb la producció d’altíssima qualitat que hi ha al Pirineu, i especialment a la Cerdanya i a l’Alt Urgell amb la llet de la Cooperativa Cadí, vaig pensar que hi havia lloc per a impulsar una marca de gelat pirinenc.

Quina és la filosofia de Pyreneum? Donar una identitat pròpia al gelat, un gelat que està fet a partir de productes frescos naturals, de proximitat i de primera qualitat, bàsicament utilitzant llet i nata del Cadí com a base làctica, sense afegir llet en pols, aroma o colorants artificials. Un producte és la terra i la persona que la treballa.

A banda de llet i de la nata amb quins productes més treballeu? Amb molts, tots els gustos tradicionals com la vainilla i la xocolata, sempre a partir de productes naturals (branques, cobertura de xocolata d’origen) però també productes de la Cerdanya com el iogurt artesà, el formatge fresc i el tradicional mató. També traballem matèries com el gelat amb ceps, amb vinagre balsàmic d’avet fet a Martinet, amb formatge Blau de Ger o amb la mostassa del Tupí de Cerdanya. També utilitzem fruits secs, fruites del bosc, fruites de les terres de Lleida, oli d’oliva, etc.

Sabem aprofitar prou el valor afegit de les marques Cerdanya i Pirineu? Totes dues tenen una força excepcional i, sens subte, donen identitat als nostres productes. És evident que tenim un entorn privilegiat que, al mateix temps, els que ens dediquem a l’artesania també ajudem a revaloritzar. Personalment, em sento agraït de poder participar al meu petit nivell, d’aquest procés. Si treballem amb criteri, sobretot pensant sempre en la qualitat, sigui en l’àmbit que sigui, tots ajudem a construir una societat millor.

http://www.viurealspirineus.cat/articulo/cerdanya/stephane-orsoni-producte-terra-i-persona-treballa/20150730084745002913.html

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.